skip to Main Content

Bescherm je ogen tegen de zon

Een goede zonnebril houdt schadelijke uv-stralen tegen

Je realiseert het je niet zo snel. De huid die smeren we in tegen zonnestralen. Zelfs een paar keer per dag als de zon hoog aan de hemel staat. Maar bescherm je ook de ogen?

Optometrist Roland Hemmer: “Er komt steeds meer inzicht dat zonnestralen schadelijk zijn voor de ogen. De schadelijke straling merk je niet meteen. Het gaat ook geleidelijk. Maar op latere leeftijd kan dit wel merkbaar worden.” Zonder goede bescherming, ook in de schaduw, kan ultraviolette (uv)-straling van de zon schade aan de ogen veroorzaken, die niet meer herstelt.

“In onze zaak meten wij regelmatig de ogen van onze cliënten. Het schadelijke effect van uv-stralen merk je onder andere op door een verschuiving van pigment. Mensen met een lichte huid en pigmentverschuivingen hebben een grotere kans om op latere leeftijd staar of maculadegeneratie (netvliesaandoening) te krijgen, als zij hun ogen niet beschermen”, vertelt Roland Hemmer. “Bescherm je ogen daarom goed. Ook jonge kinderen. Zij vooral. Want door de grootte van de pupil komt het zonlicht bij hen bijna ongefilterd binnen.”

Het advies is bij de aanschaf van een zonnebril vooral te letten of de zonnebril een uv-filter heeft. Een uv-400 of de vermelding 100 procent uv. De glazen moeten goed in het montuur passen. De glazen mogen ook niet beschadigd zijn, anders kan het uv-licht toch nog binnendringen.

Roland: “Laat je vooral goed adviseren door een erkende optometrist, weersta de verleiding van te kiezen voor een flitsend model dat eigenlijk geen bescherming biedt. Geniet van het mooie weer, maar vergeet vooral je ogen niet.”

Elk oog is uniek