skip to Main Content

Glaucoom

Bij glaucoom ontstaat er schade aan de oogzenuw. Dit leidt tot vermindering van het gezichtsveld. De schade die is ontstaan kan niet worden hersteld, maar een tijdige opsporing en een goede behandeling kunnen verdere aantasting beperken.

Glaucoom – Achtergrond – Hemmer Optiek & Optometrie

Je hebt het zelf niet snel door en als je het uiteindelijk realiseert, is het veelal te laat en onomkeerbaar. Glaucoom wordt gezien als de stille sluipmoordenaar onder de oogziekten. Het zicht aan de randen van het oog wordt steeds minder. Kleine details zie je niet meer. Deze vallen gewoonweg niet meer in je gezichtsveld. Dit terwijl je denkt nog wel goed te kunnen zien. Sluipenderwijs heeft deze ziekte je oogzenuw aangetast. In het slechtste geval is blindheid het gevolg. Onlangs zijn onderzoekers erin geslaagd met behulp van artificial intelligence (AI) de diagnose “glaucoom” 35% beter te stellen.

Laat je ogen controleren
Belangrijk daarom is de ogen regelmatig te laten controleren door een erkende optometrist. In geval van verdenking op glaucoom verwijst hij of zij direct door naar de huisarts, waarna een bezoek aan de oogspecialist zal volgen. Mensen waar glaucoom in de familie voorkomt behoren tot de risicogroep. Evenals zij die een verhoogde bloeddruk hebben, veertig jaar of ouder zijn, sterk bijziend of verziend zijn en/of van negroïde afkomst.

Roland Hemmer: “Als wij de ogen regelmatig controleren, hebben wij ook direct door als er een verandering optreedt. Bij verdenking verwijzen wij direct door naar de huisarts. Het onderzoek dat wij doen bestaat uit verschillende aspecten. De oogdruk meten wij op meerdere manieren. Daarnaast wordt het gezichtsveld onderzocht, evenals de oogzenuw en de kamerhoek. Het is heel belangrijk je ogen regelmatig te laten controleren. Zeker als je tot de risicogroep behoort.”

De belangrijkste oorzaak van glaucoom is een verhoogde oogdruk. Onze optometrist kan uw oogdruk nauwkeurig meten en de oogzenuw controleren op vervorming.

De optometrist van Hemmer Optiek kan aan de hand van een optometrisch onderzoek bepalen of u moet worden doorverwezen naar een oogarts.

Met het oog
op uw ogen.

Maak direct een afspraak voor een oogmeting, optometrisch onderzoek of contactlenscontrole.

Afspraak maken

Het beste
voor uw ogen.