skip to Main Content

Staar

Staar is het verlies van de helderheid van de ooglens. Normaal is de ooglens helder. Bij staar wordt deze troebel. Dit komt doordat eiwitten in de ooglens samenklonteren. Hierdoor wordt het verloop van de lichtstralen verstoord.

Dit proces gaat heel langzaam. Daardoor kan het zijn dat u in het begin niets merkt maar het gezichtsvermogen geleidelijk aan minder wordt.

Staar – Achtergrond – Hemmer Optiek & Optometrie

U kunt de volgende klachten hebben:

  • Wazig beeld
  • Dubbel beeld
  • Schitteringen
  • Minder contrast
  • Slecht zien in het donker

Zijn de ramen wel gelapt? Alles lijkt wel een beetje mistig.

Heb je dit soort vragen dan kan het heel goed zijn dat je staar hebt. Bij staar, ook wel cataract genoemd, is de ooglens troebel. Je kunt niet meer scherp zien. Ook kan het voorkomen dat je een dubbel beeld hebt, dat je schitteringen ziet of contrasten minder goed waarneemt.

Optometrist en orthoptist Esther Berning legt uit: “Staar is een veelvoorkomende oogaandoening. Het komt bij mensen voor van verschillende leeftijdsgroepen, maar vooral vanaf een bepaalde leeftijd (vanaf 50 jaar). In de regel kunnen we stellen dat staar vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.”

Oorzaken
Staar wordt veroorzaakt door het samenklonteren van eiwitten in de ooglens. Ouderdom kan hierin meespelen, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van medicijnen, blootstelling aan Uv-stralen of röntgen- en infraroodstralen. Ook een bepaalde levensstijl, zoals nicotinegebruik, alcohol, etc., kan van invloed zijn op de gezondheid van het oog.

Bij staar wordt de lens troebel waardoor de lichtstralen worden gehinderd. Je gaat niet meer scherp zien. Men kan last krijgen van schitteringen, dubbelzien, slechter zien in het donker of andere ongemakken. Staar kan in de lens zitten, maar ook direct daarachter.

Op tijd signaleren
Belangrijk is de ogen, zeker vanaf een bepaalde leeftijd, jaarlijks te laten controleren. “Want vaak merk je het zelf in eerste instantie niet eens dat je alles niet meer scherp ziet”, vertelt Esther. De optometristen van Hemmer Optiek kunnen de mate van staar beoordelen tijdens een optometrisch onderzoek en u verwijzen naar uw huisarts voor een consult bij de oogarts.

Oplossingen
Bij lichte vormen van staar helpen de juiste brillenglazen. Ook ander licht kan een verbetering van het zicht geven. Mocht dit alles niet meer helpen, dan is een staaroperatie de oplossing. Deze oogoperatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens, wordt in het ziekenhuis uitgevoerd. Het is in de meeste gevallen een eenvoudige ingreep met een groot zichtbaar resultaat.

De optometrist van Hemmer Optiek & Optometrie kan de mate van staar beoordelen tijdens een optometrisch onderzoek en u eventueel doorverwijzen naar een oogarts.

Met het oog
op uw ogen.

Maak direct een afspraak voor een oogmeting, optometrisch onderzoek of contactlenscontrole.

Afspraak maken

Het beste
voor uw ogen.