skip to Main Content

Orthoptie

Heeft u twijfels over het zicht van uw kind? Of is er sprake van hoofdpijn, oogpijn, dubbelzien, verspringende of dansende letters? Of heeft u zelf last van dubbelzien, focussen of onrustig kijken? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Een orthoptist is een paramedisch beroepsbeoefenaar die gespecialiseerd is in de samenwerking tussen de ogen, oogbewegingsstoornissen, luie ogen, scheelzien, dubbelzien, brilafwijkingen bij kinderen en specifieke hoofdpijn en -leesklachten. Ook voert de orthoptist behandelingen uit zoals oogspieroefeningen, het voorschrijven van een bril en afplaktherapie bij een lui oog.

Orthoptie – Achtergrond – Hemmer Optiek & Optometrie

Een eerste onderzoek begint met een kennismakingsgesprek waarin naar de klachten gevraagd wordt. Vervolgens zullen de samenwerking tussen de ogen, de oogstand en de oogbewegingen onderzocht worden. Hierna wordt de gezichtsscherpte bepaald, afhankelijk van leeftijd worden plaatjes, cijfers of letters gebruikt.

Afhankelijk van de klachten en bevindingen worden er oogdruppels gebruikt. Deze druppels zorgen voor een wijde pupil en zorgen ervoor dat het scherpstel vermogen tijdelijk wordt stilgelegd. Middels deze meting kan exact de brilsterkte bepaald worden. Met deze meting kan al bij jonge kinderen bepaald worden of er een brilafwijking aanwezig is.

Omdat de pupil door deze druppels groot wordt, kan ook de binnenkant (netvlies) van het oog bekeken worden op afwijkingen. Na het onderzoek worden u en/of uw kind uitgebreid geïnformeerd over de bevindingen en over een eventuele behandeling. Mochten we een afwijking vinden op een gebied van een ander specialisme, dan zullen we u doorverwijzen.

Een eerste onderzoek zal ongeveer 1 uur duren. Controles duren ongeveer 30 minuten. Orthoptische onderzoeken worden op afspraak uitgevoerd. Onze orthoptist is 3 dagen per week aanwezig. Aan deze orthoptische onderzoeken zijn kosten verbonden: €75,-. Deze kosten worden in de meeste gevallen niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten kunt u wel bij de belasting opgeven.

Esther Berning is:

  • Geregistreerd KP Optometrist
  • Geregistreerd KP Orthoptist
  • Bsc. Optometrie
  • Bsc. Orthoptie
  • EurOptom
  • Contactlensspecialist
  • Lid van: OVN en NVvO

Met het oog
op uw ogen.

Maak direct een afspraak voor een oogmeting, optometrisch onderzoek of contactlenscontrole.

Afspraak maken

Het beste
voor uw ogen.