skip to Main Content

Diabetes en je ogen

Diabetes, ook wel bekend onder de naam suikerziekte, is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes zit er teveel suiker in het bloed. Lange tijd te hoge bloedsuikers geeft schade aan hart, ogen en nieren. Dit geldt zowel voor mensen met diabetes type I als met type II. Twintig jaar na de diagnose diabetes zijn de kleine bloedvaatjes in het netvlies bij 35 procent van de mensen beschadigd.

Netvliesschade

Optometrist Roland Hemmer hierover: “Diabetes kan oogproblemen veroorzaken. Dit betekent tijdelijk slechter zien als de bloedsuiker te hoog of te laag is. De kleine bloedvaten in de ogen raken bijvoorbeeld beschadigd. Bij de meeste mensen met diabetes ontstaat dan vroeg of laat diabetische retinopathie. Met andere woorden, schade aan het netvlies van het oog. Het lastige van diabetes is dat je het zelf niet door hebt dat er al schade is. Wij adviseren echt dat als de diagnose diabetes is vastgesteld periodiek de ogen te laten controleren op netvliesschade.”

Behandeling

Gelukkig zijn er tegenwoordig onderzoeks- en behandelmethoden die de schade door diabetes tot stilstand kunnen brengen. Wel is het belangrijk dat diabetische retinopathie vroeg wordt ontdekt, anders is de schade aan het netvlies onherstelbaar. Heeft u diabetes? Ga dan regelmatig naar de optometrist om uw netvlies te laten controleren.

Uw ogen hoeven niet altijd meteen behandeld te worden. Hemmer: “Als wij de ogen regelmatig controleren, hebben wij ook precies in beeld als er een verandering optreedt. Wij verwijzen dan direct door naar de huisarts die zal doorverwijzen naar de oogarts.”

Elk oog is uniek