skip to Main Content

Een blinde vlek voor de ogen. Wat is dat?

Een blinde vlek krijg je niet ineens voor de ogen. Het is een proces dat langzaam gaat. Tenminste als we het hebben over maculadegeneratie. Want dat gebeurt bij deze oogziekte. In het midden van je gezichtsveld is een donkere vlek, terwijl de randen eromheen nog goed te zien zijn.

“Maculadegeneratie, ook wel MD genoemd, is in onze westerse samenleving een veel voorkomende oogziekte”, vertelt Esther Berning. Zij is als optometrist en orthoptist werkzaam bij Hemmer Optiek & Optometrie. Jaarlijks ziet zij veel klanten die aan deze oogziekte lijden. Een oogziekte die helaas in de meeste gevallen niet te genezen, noch te voorkomen is. Het is een proces dat zich geleidelijk aan voortzet

Wat is maculadegeneratie?
Esther Berning: “De macula is het gebied dat midden in het netvlies ligt. Het centrum van de macula is een gele vlek. Een heel belangrijk gebied, want hierin liggen de lichtgevoelige cellen, zogenoemde kegeltjes en staafjes, die ervoor zorgen dat de hersenen het licht omzetten in beelden. De macula zorgt er dus voor dat we tot in detail kunnen zien. Zoals lezen, autorijden, gezichten herkennen, enzovoort. Bij maculadegeneratie sterven de kegeltjes af. Dit gaat langzaam, maar wel onomkeerbaar. Het zorgt ervoor dat je in het centrum van je blikveld onscherper gaat zien.”

Behandeling
Uit uitgebreid onderzoek blijkt of iemand MD heeft. Zo wordt een fundus(oog)foto gemaakt en een oogscan. Vooral uit dit laatste onderzoek moet blijken of iemand droge of natte maculadegeneratie heeft. Bij natte MD zijn er, naast slijtage van het deel van het netvlies waarmee je kijkt, ook bloedvaten die lekken. Bij deze vorm van maculadegeneratie wordt altijd doorverwezen naar de oogarts voor verdere behandeling.
Uit steeds meer onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl een positief effect heeft op het verloop van de ziekte. “Helemaal voorkomen kan het niet”, vertelt Esther, “maar als je met gezonde voeding, voldoende beweging en minder stress de ziekte kunt afremmen, is dat zeker iets wat ik iedereen aanraad. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen die helpen bij een beter zicht.”

Met het oog
op uw ogen.