skip to Main Content

Een reservebril een must als je op stap gaat

In veel Europese landen is het al verplicht, een reservebril. In Nederland nog niet. Maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen. Een goed zicht is net zo belangrijk als een veilige reis.

Het zal je maar gebeuren als bijziende met een minpercentage van 8 dat er onderweg iets gebeurt met je bril of lens en je hebt geen reserve-exemplaar bij je. “Als het je overkomt ben je zwaar de pineut”, vertelt Roland Hemmer. “We kennen een geval van een brildrager die min 9 heeft en waarbij door een akkefietje het glas uit de bril viel. Gelukkig gebeurde dit in zijn woonplaats en was hij vlak bij onze zaak. Maar hij moest met één glas in zijn bril zijn weg naar onze zaak vinden. Dan ben je echt gehandicapt.”

Hemmer maakt het elk jaar mee. Net voordat iemand op stap gaat, gebeurt er iets met de bril of met de contactlens. “Op het laatste moment komt men in redelijke paniek bij ons. Gelukkig kunnen wij in de meeste gevallen snel helpen, maar een enkele keer toch niet. En dan moet de reis worden uitgesteld of in het ergste val geannuleerd. Hoe jammer is dat, terwijl dit toch echt voorkomen had kunnen worden.”

Veiligheid voor alles!
Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat een reservebril een noodzaak is. Men denkt bij de voorbereiding van een reis aan van alles, maar een extra bril zit bij de meesten niet in het systeem. En dat kan heel vervelend uitpakken als er iets gebeurt. Roland Hemmer adviseert dan ook bij de aanschaf van een nieuwe bril na te vragen of de oude bril nog geschikt is om te gebruiken. Mocht dit niet het geval zijn, dan is vaak tegen een betaalbare prijs een reservebril aan te schaffen. Veiligheid gaat voor alles.

Met het oog
op uw ogen.