skip to Main Content

Gun je ogen het warme licht van de zon, maar met mate

We verheugen ons er bijna allemaal op, op de  zon. De warmte, de langere lichtere dagen, de zwoele zomeravonden. Maar hoe staat het me je ogen. Verheugen die zich ook op het zonlicht? Hebben de ogen te lijden onder het felle zonlicht? Henk Schouten is opticien bij Hemmer Optiek & Optometrie en legt graag uit waarom je je ogen moet beschermen tegen die stralende zon.

“Je ogen zijn kwetsbaar. Zeker als je ouder wordt en alles ook wat minder wordt in je lijf en lederen. Bescherming tegen ultraviolet (uv) licht is noodzakelijk. Maar niet alleen als je ouder bent, zeker ook al op zeer jonge leeftijd. Voor kleine kinderen, waarvan de pupillen nog zijn vergroot, is extra bescherming tegen het zonlicht belangrijk”, vertelt Henk. “Bescherm je de ogen niet, dan kan dit schade opleveren aan het netvlies. Zeker als je langere tijd je ogen blootstelt aan de zon. De kans om later staar of zelfs macula degeneratie te krijgen, vergroot je daarmee aanzienlijk. Schade die zich niet meer herstelt en dat is natuurlijk vreselijk jammer, want het zijn wel je ogen.”

Een goede zonnebril geeft 100% uv-bescherming. Meestal staat dit op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% uv of uv-400. Schouten: “Bij de aanschaf van een zonnebril is niet alleen de uv-bescherming van belang, maar ook het glas. Glas van goede kwaliteit zorgt ervoor dat minder lichtstralen het netvlies bereiken en schade kunnen veroorzaken.”

Polariserend en donkere glazen

Overal zijn zonnebrillen te verkrijgen, maar het gaat juist om de details zoals het soort glas en de grootte van de glazen en het montuur, die ervoor zorgen dat je een zonnebril hebt die je ook echt beschermt. Zo verminderen polariserende glazen de schittering van bijvoorbeeld water of sneeuw. En alleen donkere glazen bieden geen bescherming als er geen uv-filter in zit. Kortom, laat je goed adviseren voordat je een zonnebril aanschaft, zodat je zeker weet dat je ogen goed beschermd zijn.

Elk oog is uniek