skip to Main Content

Handwerk, met uiterste precisie geslepen, en dat al veertig jaar lang

Shane van Ede van der Pals weet als geen ander waarop gelet moet worden, zodat een brillenglas ook doet wat het moet doen: scherp zicht bieden. En dat al veertig jaar lang. In augustus vierde hij zijn jubileum, dat niet onopgemerkt voorbij is gegaan.

Heb je een oogmeting laten doen en is het duidelijk welke sterkte nodig is om beter te kunnen zien, dan komt de klant vroeg of laat in contact met Shane van Ede van der Pals. Bij Hemmer Optiek & Optometrie is hij dé specialist als het gaat om advies over brillenglazen, het inslijpen, het inzetten in het montuur en het afstellen. Al tientallen jaren gaan alle brillenglazen door zijn handen. Een ambacht, dat hij met veel plezier en kundigheid uitoefent. In zijn veertigjarige loopbaan heeft hij al veel veranderingen op zijn vakgebied meegemaakt. “Wat uiteindelijk blijft”, vertelt Shane, “is het maatwerk voor elke klant. Iedereen is immers anders.”

Er zijn verschillende soorten glazen van het gerenommeerde merk Hoya, van kunststof tot glas. Shane: “Het is ontzettend belangrijk dat de keuze voor een glas zorgvuldig wordt gemaakt. Ik wijs de klanten altijd op de mogelijkheden. Niet elk glas bijvoorbeeld is geschikt voor een bepaald montuur.” Nadat een keuze is gemaakt voor het glas, komt de fase van het inslijpen van de glazen. Een nauwkeurig werk, waarvoor Shane de tijd moet nemen. De brandpuntafstand, de hoogte en het centreren moeten uiterst precies zijn. “Een kleine afwijking heeft voor de klant vaak grote gevolgen”, vertelt Shane. Tot slot moet de bril worden ‘gepast’ en in sommige gevallen nog worden bijgesteld, maar dan kan de bril ook echt worden gedragen. Shane: “Het is een prachtig vak en telkens weer met een mooi zichtbaar resultaat. Ik hoop dit nog vele jaren te mogen uitoefenen.”

Elk oog is uniek