skip to Main Content

Hoe word je opticien

Iemand die daar zeker meer over kan vertellen, is Vera Eshuis (17 jaar). Zij loopt al enige tijd stage bij Hemmer  Optiek & Optometrie. In Zwolle volgt Vera de opleiding tot opticien bij het Deltion College. Het is een driejarige mbo4 studie. Volgend jaar hoopt zij af te studeren.

“Het is een pittige studie”, vertelt Vera. “In het eerste jaar begonnen wij met 26 leerlingen. In het tweede jaar waren er nog maar 15 over.” De zwaarte van de studie in het eerste jaar zit met name in het feit dat het veel theorie is. Veel leerwerk dat de studenten tot zich moeten nemen. Daarnaast zwaaien sommigen af naar de tweetalige opleiding met Duits als tweede taal. “Naast dat het enorm veel studietijd kost, moet je er ook echt voor zorgen dat je bijblijft. Je kunt niet denken dat je een vak later wel inhaalt. Al het studiemateriaal sluit namelijk nauw op elkaar aan. Ach, en als je eenmaal in het ritme zit, dan gaat het eigenlijk vanzelf.”

Het leuke aan de studie is volgens Vera dat deze veelzijdig is. Naast uiteraard het meten van de ogen komen daar nog verschillende werkzaamheden bij. Zoals het technische deel dat gaat over het slijpen van de glazen en repareren van de monturen. Ook het vak mode hoort erbij. Welke trends zijn er en hoe adviseer je een klant welk montuur voor hem of haar het meest geschikt is.

Vera: “Ik ben blij dat ik deze opleiding heb gekozen. Met over een jaar mijn diploma in de hand kan ik mij verder oriënteren wat ik wil gaan doen. Verder studeren of een baan zoeken. Het contact met mensen vind ik in elk geval erg leuk. Geen dag is hetzelfde. Dat maakt dit vak ook tot een uitdaging.”

Elk oog is uniek