skip to Main Content

Pukkeltje, hagelkorreltje, gerstekorrel, strontje, stiegje

Veel namen voor een ongemakkelijke zwelling of pukkel op of in het ooglid. Optometrist Renate Nijhuis: “De officiële namen zijn hordeolum en chalazion.  Als het een hordeolum is, dan gaat het om een pukkeltje op of in het ooglid, soms met een puskopje. Het is pijnlijk en jeukt. Het voelt akelig. Een chalazion jeukt niet en is een zwelling, bobbel op of in het ooglid. Gelukkig zijn de aandoeningen niet ernstig.”

Hordeolum

Een hordeolum of strontje ontstaat in de meeste gevallen door een bacteriële infectie, die ervoor zorgt dat een kliertje gaat ontsteken. Als de weerstand minder is, is men hier bevattelijker voor. Soms is het ook gewoon pech. Een strontje is besmettelijk. Het is belangrijk goed de handen te wassen als men het oog heeft aangeraakt. Vaak gaat het strontje dan vanzelf weg. Het puistje kun je behandelen met warmtekompressen en voorzichtige massage. Belangrijk is het pukkeltje niet uit te drukken. Is het na twee weken nog niet over, dan is het raadzaam naar de huisarts te gaan. Die zal antibioticaoogdruppels voorschrijven. Soms is een ingreep nodig om het strontje te verwijderen.

Chalazion

Een chalazion wordt ook wel gerstekorrel genoemd. Het is een zwelling in een talgkliertje net boven of onder de rand van het ooglid. De afvoer van het talgkliertje is verstopt en zorgt voor een zwelling. De bobbel is niet pijnlijk. Meestal verdwijnt deze vanzelf, maar dit kan wel een paar weken duren. Ook hier helpt het aanbrengen van warmtekompressen. Nooit uitdrukken. Als het bultje groter wordt, kan het op het hoornvlies drukken. Het lijkt dan alsof er zand in het oog zit. Houdt de zwelling langdurig aan, dan kan dit onder plaatselijke verdoving worden verwijderd.

Renate: “Mochten mensen deze oogklachten hebben, dan adviseren wij een afspraak te maken voor een optometrisch onderzoek. Wij kunnen dan kijken wat er aan de hand is en advies geven wat het beste gedaan kan worden.”

Met het ook op uw ogen.