skip to Main Content

Kijken, luisteren, observeren

Roland Hemmer is er duidelijk over. Een oogmeting is luisteren naar de klant, observeren en kijken. Al deze puzzelstukjes zijn belangrijk voor een gedegen oogmeting. Wat de klant aangeeft, moet kloppen met de meting. Anders is verder onderzoek nodig, totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Oogmeting

Oogmetingen worden bij Hemmer Optiek & Optometrie dagelijks uitgevoerd. Er is een toename van het aantal klanten dat zich hiervoor aanmeldt. “Dat is heel goed”, vertelt Roland. “Juist door tijdig je ogen te laten controleren, ben je op tijd om aanpassingen te doen die goed zijn voor de ogen.
Het meten met de apparatuur is een aspect. Net zo belangrijk zijn de klachten, de vragen van de klant. Waar heeft hij moeite mee? Is dat moeilijker kunnen zien met lezen of juist met in de verte te kijken?” Met het stellen van vragen en te observeren hoe de klant zich gedraagt, zich beweegt, wordt een gedegen plan van aanpak opgesteld.

Praktijkvoorbeeld

Een praktijkvoorbeeld van gedegen onderzoek gaat over een klant die musicus is. Een componist, pianist en dirigent van een koor. Hij worstelde met het dichtbij zien van de pianotoetsen en tegelijkertijd met het veraf kunnen kijken om het koor te dirigeren. “Zo’n casus is een uitdaging. We onderzoeken net zo lang totdat de klant tevreden is”, vertelt Roland. Hetzelfde geldt voor een vraag van een zeer jonge klant. Men was ervan overtuigd dat een bril voor veraf nodig was. Na uitgebreid onderzoek met onder andere het gebruik van oogdruppels, kwam naar voren dat juist een bril voor dichtbij nodig is. Hemmer: “Dit is echt een geval van goed doorvragen en ook gebruik van oogdruppels. Deze laten de kinderogen ontspannen, waardoor een betrouwbaar meetresultaat naar voren komt. Heel anders dus dan men eerst dacht na elders een oppervlakkige meting te hebben gedaan.”

Optometrist, een vak met voldoening

Een oogmeting kost tijd. Al gauw zit een klant een uur in de stoel voor onderzoek. Tijd die Hemmer ook echt daarvoor wil nemen. “Alles moet kloppen bij een oogmeting. Het geeft voldoening als de klant vervolgens met een tevreden gevoel onze zaak verlaat.”

Alle puzzelstukjes moeten passen