skip to Main Content

Knipper eens wat vaker met je ogen

Ze horen de klachten vaak. Dagelijks zelfs. Ogen die branderig zijn, moe, jeuken of juist veel tranen. Veel is terug te voeren naar droge ogen. Renate Nijhuis, optometrist, legt uit. “Het is een veelvoorkomende oogklacht. Wij krijgen heel wat mensen in onze zaak met deze klachten. Om te kijken of hiervan ook echt sprake is, is uitgebreid optometrisch onderzoek nodig.”

Tijdens het intakegesprek komt de optometrist al meer te weten of verder onderzoek nodig is. Mocht sprake zijn van droge ogen wordt met een speciale lamp, de spleetlamp, gekeken naar de conditie van het oog. Met deze lamp ziet men niet alleen de buitenzijde en de voorste delen van het oog. Met hulp van lensjes en spiegeltjes komen ook het netvlies achter in het oog en het glasvocht in beeld.

Oorzaken

Een van de oorzaken van droge ogen is een verstopping van de ooglidkliertjes. Of een ontsteking van de ooglidranden. Daarnaast kunnen het gebruik van medicijnen meespelen, ouderdom en bepaalde ziekten, zoals diabetes en reumatoïde artritis. Ook een ooglaserbehandeling kan droge ogen in de hand werken.

Wat te doen

De optometrist adviseert na uitgebreid onderzoek of een bepaalde behandeling noodzakelijk is. Een van de adviezen is wat vaker met de ogen te knipperen, waardoor de traanproductie wordt gestimuleerd. Mocht dit niet het gewenste effect hebben, is verdere behandeling nodig. Deze bestaat onder andere uit het aanbrengen van warmtekompressen, massage, schoonmaken met speciale lotion en druppelen met kunsttranen.

Specifiek onderzoek

Renate Nijhuis: “Kom bij klachten zo snel mogelijk naar een erkende optometrist en maak een afspraak voor een optometrisch onderzoek. Wij kijken wat er aan de hand is. Wacht je te lang dan kunnen droge ogen op den duur schade geven aan het hoornvlies en het bindvlies.”

Droge ogen,
veel mensen hebben er last van