skip to Main Content

Met een hippe kids/teensbril stoer voor de dag!

Met multifocale glazen kun je van dichtbij én veraf goed zien. Heel fijn om niet telkens van bril te moeten wisselen. Maar niet voor iedereen is een dergelijke bril geschikt.

Kids-/teensbrillen zijn er in alle soorten en maten. Voor een baby tot brillen voor tieners. De keuze is reuze. En elk jaar komen er weer mooie modellen bij. De tijd om je te schamen dat je een bril nodig hebt, is echt voorbij. Een bril staat stoer, leuk en door de enorme variatie kun je een model vinden dat helemaal bij jou past. Maar de aanschaf van een bril is natuurlijk niet alleen omdat je er stoer uit wilt zien.

Esther Berning, optometrist en orthoptist bij Hemmer legt uit wat er allemaal bij komt kijken bij het kiezen van een bril. Esther: “Als orthoptist ben ik gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van scheelzien, een lui oog, brilsterktes, dubbelzien, hoofdpijnklachten en leesklachten bij voornamelijk kinderen. Wij zien een trend dat er een toename is van kinderen die vooral een bril voor veraf nodig hebben. Het is een lichte trend, maar toch wel iets om in de gaten te houden.”

Voordat een uitgebreid onderzoek wordt gedaan, is het belangrijk in beeld te hebben wat de klachten zijn. Een ouder kan het opvallen dat het kind minder goed ziet, hoofdpijn heeft of andere klachten. Het kind merkt het zelf dat het bijvoorbeeld moeite heeft met het digischerm op school. Of, bij het oogonderzoek van het consultatiebureau blijkt dat er een oogafwijking is bij de peuter. De intake is belangrijk. Daarna wordt onderzocht wat de oorzaak is en welke mogelijkheden er zijn.

Een bril moet fijn zijn

Blijkt uit oogonderzoek dat een bril de beste optie is, dan wordt de brilsterkte bepaald, welk glas geschikt is en natuurlijk welke bril het beste past. Er is een ruime keuze. Ook nu wordt de tijd genomen voor advies, welk montuur, het afstellen en wel of geen flexibele pootjes. “Veel is mogelijk”, vertelt Esther. “Belangrijkste is dat de bril fijn is om te dragen. Dat geeft zelfvertrouwen.”

20-20-2-regel

Esther: “En pas de 20-20-2-regel toe. Voor iedereen. Beeldscherm 20 minuten, wegkijken 20 tellen en 2 uur buiten zijn. Dat is goed voor de ogen, voor nu en zeker ook om op latere leeftijd geen oogklachten te krijgen.”

Elk oog is uniek