skip to Main Content

Niezen, proesten, kriebelen. Pollen zijn in the air!

Het hooikoortsseizoen is weer in volle gang. Voor sommigen begint dit seizoen al vroeg, voor anderen pas later in het jaar, terwijl de meeste mensen last van de pollen hebben als het voorjaar in volle gang is.

“Hooikoorts is echt vervelend als je bijvoorbeeld lenzen draagt”, vertelt optometrist Esther Berning. “Vooral mensen die maandlenzen dragen, komen bij ons omdat zij ineens niet goed meer zien. Dit komt vooral doordat de pollen zich aan de lenzen gaan hechten.”

Hooikoorts is een pollenallergie. Hooikoortspatiënten hebben last van grassen of bomen. Dit geeft een allergische reactie in de vorm van een verstopte neus, jeukende of tranende ogen. Sommigen zijn ook benauwd en moe.

Esther: “Bij mensen die bij ons komen met klachten over hun lenzen doen wij eerst met verschillende testen onderzoek naar de oorzaak. Vaak blijkt dat de oorzaak waarom zij ineens slechter zien, wordt veroorzaakt door hooikoorts. Wij adviseren dan om in het pollenseizoen daglenzen te dragen, die elke dag nieuw worden ingebracht. Dit vermindert de kans op klachten.”

Naast het advies voor het gebruiken van daglenzen wordt ook het advies gegeven om een (zonne-)bril te dragen. “Ook het dragen van een bril helpt als bescherming van de ogen. Niet iedereen verdraagt namelijk lenzen nu de ogen toch al overgevoelig zijn. Het zijn en blijven voor veel hooikoortspatiënten gewoon vervelende maanden. Wij hopen dat met het tijdig naar ons toekomen voor advies, wij hen kunnen helpen deze periode goed door te komen.”

Elk oog is uniek