skip to Main Content

Ogen en diabetes

Een lastige combinatie
Heeft u suikerziekte, diabetes, dan kan dit oogproblemen veroorzaken. Denk dan aan het niet scherp meer kunnen zien, dubbelzien, wazig of troebel zicht of pijn aan de ogen. Ook kan het voorkomen dat door de schommeling in de bloedsuikerwaarden u het ene moment slechter waarneemt en een ander moment juist weer scherper. Oogproblemen door diabetes wordt diabetische retinopathie genoemd. Een veel voorkomende aandoening waar helaas veel diabetespatiënten mee te maken krijgen. Behandeling met lasertechniek en injecties kunnen verergering voorkomen.

Optometrist Roland Hemmer: “Het is belangrijk dat je regelmatig je ogen laat controleren. Ook als je nog niet de diagnose diabetes hebt. Tijdens onze oogcontroles kunnen wij bij een vermoeden voor diabetes de klant direct doorverwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek bij de oogarts. Ook kunnen wij, individueel of via een verwijzing van de huisarts, een diepgaand optometrisch onderzoek doen. Met verschillende apparatuur wordt het gezichtsvermogen bepaald, de oogdruk gemeten, het hoornvlies grafisch in kaart gebracht, het voorste en achterste oogsegment onderzocht en het netvlies bekeken. Eventuele afwijkingen of beginnende problemen kunnen wij direct herkennen.”

Diabetespatiënten zijn onder behandeling bij de huisarts. Hemmer: “Ik adviseer mensen periodiek hun ogen met een oog(fundus)foto te laten controleren. Hierop is goed zichtbaar hoe de ziekte verloopt. Verder optometrisch onderzoek kan door de oogarts of erkende optometristen gebeuren.”

Met het oog
op uw ogen.