skip to Main Content

Oogmigraine – oculaire migraine – oftalmische migraine

Migraine, hoofdpijn, kennen we vast allemaal wel. Maar oogmigraine is bij velen minder bekend. Toch komt dit vaak voor, bij volwassenen en kinderen. Het is een vorm van migraine waarbij men tijdelijk minder goed ziet. Oogmigraine, zoals het in de volksmond heet, kan een voorbode zijn van een migraineaanval.

Een aanval van oogmigraine komt meestal snel opzetten en verdwijnt na een tijdje vanzelf. Doorgaans duurt de aanval minder dan dertig minuten. Een oogmigraineaanval kan beangstigend zijn, omdat het zicht tijdelijk kan verdwijnen. En oogmigraine kan in een oog zijn of tegelijkertijd in beide ogen. In tegenstelling tot gewone migraine is het niet pijnlijk. Gelukkig veroorzaakt een dergelijke aanval geen blijvende schade aan de ogen.

Symptomen

De symptomen van een aanval van oogmigraine zijn per persoon verschillend. Sommigen zien vreemde kleuren en vormen (aura). Anderen zien weer zwarte vlekken, lichtflitsen, gaan dubbel, slecht of wazig zien.

Oorzaak

Er zijn verschillende factoren die de oorzaak kunnen zijn van oogmigraine. De migraine kan onder andere worden opgewekt door roken, bepaalde voedingsmiddelen, stress, langdurig naar een beeldscherm staren en vermoeidheid. Het is altijd raadzaam de eigen huisarts te consulteren om te achterhalen waar de migraine vandaan komt. En om er zeker van te zijn dat er niets met uw ogen aan de hand is, kan altijd een optometrisch onderzoek door een erkende optometrist worden gedaan.

Elk oog is uniek