skip to Main Content

Oogontsteking: je kunt er wat aan doen

Een oogontsteking kan op diverse plaatsen in het oog optreden. Het meest voorkomend is een bindvliesontsteking. Dat is het witte gedeelte van het oog.

Optometrist Roland Hemmer: “Mensen met conjunctiva, bindvliesontsteking, hebben vaak last van onder andere een rood oog, gele afscheiding en/of een branderig gevoel. De ontsteking ontstaat  door een bacterie. In de meeste gevallen ruimt het lichaam de ontsteking vanzelf op, maar soms is toch echt een bezoek aan de huisarts wenselijk.”

Naast deze ontstekingsvorm komt bij sommige contactlensdragers ook een hoornvliesontsteking voor. Dat is een ontsteking die in het beginstadium niet direct merkbaar is. Pas na enige tijd als men slechter gaat zien en het oog pijnlijk is, wordt pas door de contactlensdrager actie ondernomen. Dat is jammer. Want door tijdig de ogen te laten controleren, voorkom je klachten, merkt Hemmer op.

Hemmer: “Bij controle van de contactlenzen moet de lens van het oog af om deze goed te kunnen beoordelen. Wij hebben de beschikking over een speciale microscoop. Vrij uniek in de regio. Met deze microscoop kunnen wij heel secuur het oog beoordelen.”

Er zijn meerdere vormen van oogontstekingen. Zij ontstaan door een bacterie, een virus of als gevolg van een oogbehandeling. Het is en blijft verstandig de ogen goed te verzorgen. Zeker voor mensen op gevorderde leeftijd is ooglidhygiëne belangrijk. Dus goed wassen en bij irritatie van het ooglid hiervoor speciale vloeistof te gebruiken. Naast goed verzorgen is het, zeker voor contactlensdragers, raadzaam de ogen regelmatig bij een optometrist en contactlensspecialist te laten controleren.

Elk oog is uniek