Oogschade door diabetes
Als je diabetes hebt, kunnen beschadigingen aan het oog optreden. Het is daarom zaak je ogen regelmatig te controleren op eventuele oogschade, want zelf heb je dit namelijk niet direct in de gaten. Wacht niet te lang met een oogcontrole. Want hoe eerder de oogschade is geconstateerd, hoe beter dit behandeld kan worden.
Diabetes, ook wel bekend onder de naam suikerziekte, is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes zit er teveel suiker in het bloed. Lange tijd te hoge bloedsuikers geeft schade aan hart, ogen en nieren. Dit geldt zowel voor mensen met diabetes type I als met type II. Twintig jaar na de diagnose diabetes zijn de kleine bloedvaatjes in het netvlies bij 35 procent van de mensen beschadigd.
Van belang is dus extra alert te zijn op eventuele oogafwijkingen. “Dat is precies wat wij als optometristen bij Hemmer ook doen”, legt Esther Berning uit. “Als wij bij een intake horen dat een klant diabetes heeft, dan houden wij daar rekening mee met het optometrisch onderzoek. Vooral de netvliesfoto is hierin van belang. Op deze foto kunnen wij precies zien waar eventuele afwijkingen zitten.”
Kenmerken van oogproblemen bij diabetes zijn onder andere: niet scherp kunnen zien, dubbelzien, wazig of troebel zien, oogontstekingen en pijn aan de ogen.
De ogen hoeven niet altijd meteen behandeld te worden. Berning: “Als wij de ogen regelmatig controleren, hebben wij, als een verandering optreedt, dit ook precies in beeld. Belangrijk is verder goed te letten op de juiste medicatie. Want hoe meer schommelingen in de bloedsuikers, hoe meer kans op schade. Constateren wij dat verder oogonderzoek nodig is, dan kunnen wij rechtstreeks doorverwijzen naar de oogarts. Een verwijzing via de huisarts is sinds dit jaar niet meer nodig.”