skip to Main Content

Controleer je ogen vaker en voorkom klachten

Het Oogfonds waarschuwt tijdens zijn 75-jarig jubileum voor onnodig slechtziendheid. Meer dan 300.000 mensen in Nederland zijn blind of slechtziend. En dat aantal neemt de komende jaren toe. Aldus het Oogfonds.

Roland Hemmer: “Veel mensen komen vaak te laat bij ons als er al iets met de ogen aan de hand is. In veel gevallen is de achteruitgang van de ogen te voorkomen, als men eerder naar ons toekomt de ogen te laten controleren. Wij kunnen in een vroeg stadium met onze geavanceerde apparatuur verandering van de ogen constateren. Zeker als met regelmaat de ogen worden gecontroleerd. We hebben dan precies de gezondheid van de ogen in beeld. Helaas laten mensen het vaak op het beloop en hebben zij niet door dat het zicht achteruit is gegaan. Dat is jammer, want hoe eerder wij iets constateren, hoe beter de kans is op eventueel herstel.”

Ook de leefstijl is van invloed op verminderd zicht. Zoals ongezond eten en weinig beweging. Bij kinderen is het voornamelijk het beeldschermgebruik. “Wij adviseren de 20-20-2-regel toe te passen. Twintig minuten achter een scherm afwisselen met twintig seconden pauze door in de verte te kijken en 2 uur buiten te zijn. Maar nog beter, en zeker bij jonge mensen, het schermgebruik te minderen.”

Volgens het Oogfonds is in veel gevallen het slechter zicht in elke leeftijdscategorie te voorkomen. Als men er op tijd bij is, is er nog wat aan te doen. Ogen laten checken door een erkende optometrist moet net zo gewoon worden als een controle bij de tandarts.

Elk oog is uniek