skip to Main Content

Verschillende lenzen voor verschillende mensen!

Het komt regelmatig voor dat mensen met een bril overwegen over te stappen naar lenzen. Of lenzen iets voor jou zijn is vooral een kwestie van uitproberen. Welke lens dan het beste bij je past is een vraag die lastiger te beantwoorden valt. Dit hangt namelijk niet alleen af van je ogen maar ook van je eigen behoeften en gebruikersprofiel.

Tijd nemen

Roland Hemmer heeft als contactlensspecialist ruime ervaring met het aanmeten van lenzen. “Als iemand een afspraak maakt voor een intake, nemen wij daar ruim de tijd voor”, legt Roland uit. “Juist dit eerste consult is erg belangrijk. Wij willen heel specifiek weten wat de wensen zijn. Waarom wil je contactlenzen? Ben je een geduldig iemand of wil je juist dat alles snel gaat? Gebruik je medicijnen? Ben je een sporter? Deze en andere vragen stellen wij allemaal tijdens ons eerste gesprek.”

Verschillende lenzen voor verschillende mensen

Er is een ruim assortiment op het gebied van contactlenzen. Er zijn vormstabiele (harde) lenzen, zachte lenzen en onder meer dag-, week-, maand-, halfjaarlenzen en nachtlenzen. Voordat een keuze wordt gemaakt welke contactlens het meest geschikt is, wordt eerst een uitgebreid onderzoek gedaan. Hemmer: “Wij werken met de nieuwste apparatuur, zoals de Haag Streit Spleetlamp en de Oculus Keratograaf. Deze oogheelkundige diagnostische apparatuur brengt het hoornvlies nauwkeurig en met Zwitserse precisie in beeld. Als een soort hoogtekaart in een landschap. Aan de hand van deze metingen kunnen wij zeer nauwkeurig bepalen welke lenzen geschikt zijn. Elk oog is immers uniek.” Naast deze gegevens is het uiteraard belangrijk of de beoogde lenzen ook passen in de leefomstandigheden. Een sporter heeft misschien meer baat bij een zachte lens en iemand met een bepaalde oogsterkte is juist beter uit de voeten met een harde lens.

Controle

Welke lens ook wordt aangemeten, het is belangrijk de ogen regelmatig te laten controleren. Hemmer: “Ook hier nemen wij ruim de tijd voor. Het is bij ons niet zo dat je na vijf minuten weer buiten staat. De controle is zeer belangrijk. Het is secuur werk, waar wij ook met behulp van kleurstof bekijken of er afwijkingen zijn op het hoornvlies. Op deze manier houden wij goed in de gaten of de lenzen ook voldoen aan de verwachtingen. Uiteraard is het ook essentieel dat de lensdrager de lenzen op de juiste manier schoonmaakt. Dit vergt ook echt enige discipline. Het zijn tenslotte wel je ogen.”

Elk oog is uniek