Waarom wel of niet multifocaal?
Met multifocale glazen kun je van dichtbij én veraf goed zien. Heel fijn om niet telkens van bril te moeten wisselen. Maar niet voor iedereen is een dergelijke bril geschikt.
Optometrist Roland Hemmer legt uit. “Het lijkt inderdaad zo logisch. Een bril waarin de beide sterktes voor dichtbij en veraf zijn verwerkt. Geen gedoe met twee brillen. Toch adviseren wij niet in elk geval een multifocale bril. Voor ons is het belangrijk goed te weten wat de klant wil. Waarvoor is een bril nodig? Wat kan de klant zien zonder bril? Alle voor- en nadelen bespreken wij uitvoerig.”
Bij het ouder worden gaat de kwaliteit van de ogen achteruit. Vanaf 50 jaar neemt het percentage toe van mensen die voor veraf en/of dichtbij een bril of lenzen nodig hebben om goed te kunnen zien.
Tijdens een uitgebreide intake wordt in beeld gebracht wat voor de klant de beste keuze is. Hemmer: “Juist die intake is zo belangrijk. Want niet voor iedereen is een multifocale bril de beste oplossing. Naast de voordelen bepreken wij ook de valkuilen. Eén van de nadelen is dat het glas op meerdere sterktes is geslepen. De brildrager zal hier aan moeten wennen. Het hoofd moet gericht zijn naar de plek die je wilt zien. Dit vergt echt een aanpassing van de brildrager. Zeker als je een minimale sterkte hebt voor veraf of dichtbij is het soms raadzaam niet voor multifocaal te kiezen. Samen bespreken wij waar de bril voor wordt gebruikt. Een bril moet je echt helpen. En natuurlijk een belangrijk uitgangspunt voor ons is, dat je blij wordt van de bril.”