Oogziekte nummer een in West-Europa: maculadegeneratie
Maculadegeneratie, kortweg MD, wordt ook wel netvliesveroudering genoemd. Het is een oogziekte die in West-Europa het meeste voorkomt. Dat heeft onder andere te maken met het geringe pigment van blanke mensen, maar ook andere factoren zijn van invloed op het krijgen van MD. Zo kan de leeftijd meespelen: hoe ouder, hoe meer kans op deze ziekte. Roken en alcohol hebben ook een ongunstig effect. Daarnaast is het genetisch bepaald of iemand de ziekte krijgt.
Wat is maculadegeneratie nu precies? De optometristen Esther Berning en Roland Hemmer leggen het uit: “De macula is het gebied dat midden in het netvlies ligt. Het centrum van de macula is een gele vlek. Een heel belangrijk gebied, want hierin liggen de lichtgevoelige cellen, zogenoemde kegeltjes en staafjes, die ervoor zorgen dat de hersenen het licht omzetten in beelden. De macula zorgt er dus voor dat we tot in detail kunnen zien. Zoals lezen, autorijden, gezichten herkennen, enzovoort. Bij maculadegeneratie sterven de kegeltjes af. Dit gaat langzaam, maar wel onomkeerbaar. Het zorgt ervoor dat je in het centrum van je blikveld onscherper gaat zien.”
Onderzoek
Bij verdenking op maculadegeneratie vindt eerst een uitgebreid onderzoek plaats bij een erkende optometrist. Mocht de optometrist bevestigd worden in zijn vermoeden, dan verwijst hij via de huisarts door naar een oogarts. De ziekte kent een langzaam proces. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die iemand met MD kunnen helpen en beschikt Hemmer Optiek & Optometrie als enige in de regio over een ruim assortiment op dit gebied.