skip to Main Content

Zon, zee en strand … Maar denkt u ook aan uw ogen?

We vinden de zon meestal heerlijk en we passen goed op door de huid in te smeren tegen schadelijke uv-stralen. Maar hoe zit het met uw ogen? Denkt u er ook aan die te beschermen? Het uv-licht is namelijk net zo schadelijk voor uw ogen als voor uw huid. Een zonnebril die aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet, beschermt uw ogen tegen deze zonnestralen. Stralen die een verwoestend effect kunnen hebben en die niet direct zichtbaar zijn.

“In onze zaak meten wij regelmatig de ogen van onze cliënten. Het schadelijke effect van uv-stralen merk je onder andere op door een verschuiving van pigment. Mensen met een lichte huid en pigmentverschuivingen hebben een grotere kans om op latere leeftijd staar of maculadegeneratie (netvliesaandoening) te krijgen, als zij hun ogen niet beschermen”, vertelt Roland Hemmer. “Bescherm je ogen daarom goed. Ook jonge kinderen. Zij vooral. Want door de grootte van de pupil komt het zonlicht bij hen bijna ongefilterd binnen.”

Geleidelijke achteruitgang
Het negatieve effect van uv-straling merk je niet direct, dat gaat geleidelijk. Maar de ogen gaan wel degelijk achteruit. Vooral de weerkaatsing van het zonlicht, door water, strand en sneeuw, levert een extra risico op. Het dragen van een zonnebril is dan juist extra belangrijk. Let bij aanschaf op de glazen en ook op het montuur, dat moet namelijk goed aansluiten. Kortom, koop niet zomaar een zonnebril, maar informeer je goed.

Met het oog
op uw ogen.